Manuele therapie

Manuele therapie wordt beschouwd als een specialisatie binnen het domein van de kinesitherapie. Aan de hand van een uitgebreid klinisch onderzoek gaat de manueel therapeut op zoek naar de oorzaak van de klachten, het gaat dus niet enkel om een symptomatische behandeling! Volgende technieken worden hiervoor onder andere aangewend: mobilisaties, manipulaties, harmonics, stretching, stabilisatieoefeningen, coördinatieoefeningen, diepe dwarse fricties, myofasciale technieken, rugscholing, core stability training,…

Sportkinesitherapie

Enkelverstuikingen, voorste kruisbandletsels, meniscusletsels, spierscheuren, kraakbeenletsels, peesontstekingen,…het zijn slechts enkele voorbeelden van sportletsels. De sportkinesitherapeut gaat deze niet alleen behandelen, maar ook aandacht besteden aan de preventie hiervan. Deze vorm van revalidatie wordt gekenmerkt door het actieve karakter, waarbij met sportspecifieke oefeningen en trainingsadvies gestreefd wordt naar het uiteindelijke doel: sport- en competitiehervatting. Niet alleen competitieve, maar ook recreatieve sporters kunnen terecht bij de sportkinesitherapeut!

Osteopathie

Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij de manuele diagnostische en therapeutische aanpak van functiestoornissen, ontstaan door een bewegingsverlies van om het even welk weefsel, centraal staat.
Het is dus een manuele geneeskunst die de oorzaak van pijnklachten en sommige aandoeningen in de biomechanica van het lichaam zoekt en complementair blijft aan de ‘klassieke’ geneeswijze, maar met behoud van zijn eigen filosofie en eigen diagnosestelling (hand-hersen-synergie).
Meerbepaald is het een holistische therapie die zowel preventief als curatief ingrijpt en die de natuurlijke reactiemogelijkheden van het lichaam in zijn totaliteit stimuleert.

Dry needling

Bij dry needling gaat de therapeut door middel van één of meerdere acupunctuurnaalden op zoek naar myofasciale triggerpunten (spierverhardingen, harde knoopjes) in de spier die aan de oorzaak kunnen liggen van de klachten van de patiënt. Door deze minimaal invasieve techniek gaat men de – al dan niet lokaal – verhoogde spierspanning doeltreffend verminderen. Dry needling kan over het hele lichaam toegepast worden en wordt over het algemeen als zeer succesvol ervaren. Soms zijn meerdere sessies noodzakelijk om de spier opnieuw in een ontspannen toestand te brengen. Deze techniek gaat steeds samen met andere therapievormen (stretching, oefentherapie,…) 

Shock wave therapie

Shock wave therapie wordt ook wel ESWT (Extracorporele Shock Wave Therapie) genoemd. Deze behandelmethode wordt voornamelijk toegepast bij allerhande chronische klachten waaronder hielspoor, peesontstekingen aan achillespees/schouder/elleboog en slijmbeursontstekingen.
Nadat wij als therapeut bepaald hebben of de patiënt al dan niet in aanmerking komt voor deze behandelmethode – via een vooraf verrichte echografie en/of exacte bepaling van het pijnpunt – gaat men over tot verrichten van Shock Wave. De behandelkop – het pistool – wordt op het pijnlijke punt geplaatst waarbij vervolgens drukgolven worden uitgezonden. Het lichaam reageert hierop met een lokale ontstekingsreactie, welke de start vormt van het genezingsproces. De therapie wordt zonder voorafgaande verdoving verricht maar wordt vaak als ‘gevoelig’ ervaren.

Cardiorevalidatie

Cardiorevalidatie is een vorm van fysieke training voor post-infarctpatiënten, gerevasculariseerde patiënten, patiënten met stabiele angor pectoris/ritmestoornissen/perifeer vasculair lijden,…

Deze ambulante revalidatie wordt afhankelijk van de ingreep 3 tot 6 weken na ontslag uit het ziekenhuis gestart. Hartfrequentie wordt gedurende de hele sessie gecontroleerd via een Polar hartslagmeter, alsook de bloeddruk voor en na de sessie. Afhankelijk van het aantal sessies per week neemt deze revalidatie zo’n 3 à 4 maanden in beslag.

De belangrijkste doelen van deze revalidatie zijn:

  • Een positief beïnvloeden van het cardiovasculaire risicoprofiel
  • Voorkomen van nieuwe cardiovasculaire accidenten
  • Vergroten van de inspanningscapaciteit en –tolerantie
  • Wegnemen van de angst om te bewegen

Kinesiotaping

Deze tapemethode heeft de laatste jaren – wereldwijd – steeds meer terrein ingewonnen in het sport- en dagdagelijkse gebeuren. Het algemene principe van kinesiotaping is ‘activeren’, wat dus in schril contrast staat met de conventionele tapemethode (gewone witte tape), die als bedoeling had een beperking van beweeglijkheid in gewrichten te bewerkstelligen. De tape heeft onder andere volgende belangrijke effecten:
Verbetering van de spierfunctie, ondersteuning van de gewrichtsfunctie, 
activering van het endogene analgetische systeem (pijndemping) en activering van de circulatie.
Tot slot nog enkele eigenschappen van deze tape: 130 tot 140% rekbaar, lucht- en waterdoorlatend, waterbestendig, kan meerdere dagen gedragen worden (tot 7 dagen),…

Postoperatieve revalidatie

U kan bij ons ook terecht voor revalidatie na oa volgende operaties: knieprothese, voorste en achterste kruisbandrepair, meniscusoperatie, heupprothese, fracturen met plaatsing van osteosynthesemateriaal, schouderprothese, rotator cuff repair, nek- en lage rugoperaties, achillespeeshechting,…